-
DEČIJE KNJIGE
- Uzrast 0 do 3 godine
- Uzrast 3 do 6 godina
- Uzrast 7 do 9 godina
- Uzrast 10 do 12 godina
- Nauka, umetnost, istorija i opšta interesovanja
- Bajke, basne, mitovi i legende
- Lektira, književnost i poezija
- Odrastanje, duh i telo
- Priručnici
- Enciklopedije
- Za čitaoce početnike
- Romani i priče
-
- Edicija Minimiki
- Zec Petar
-
- Radni listovi i dodatni materijali (vrtić)
-
- Tinejdž i YA
- Romani i priče
Trešnja
Šifra proizvoda:
9788671577489
Cena:
880.00RSD
Na zalihama
Gajenje trešnje u odnosu na druge vrste voćaka je relativno jednostavno. Ona nije probirač u odnosu na zemljište, relativno je otporna na sušu, a može se gajiti i na većim nadmorskim visinama. Zahteva mali broj zaštitnih prskanja, što povećava značaj plodova kao biološki vredne hrane. S obzirom na povoljne agroekološke uslove, dobar kvalitet plodova i njihovu visoku cenu, u našoj zemlji nisu u dovoljnoj meri iskorišćeni potencijali za gajenje ovog voća koje svi volimo.
Plod trešnje se odavnina koristi kao hrana, osvežavajuće sredstvo i lek. Zajedno sa jagodom, predstavlja najranije stono voće u nas. Njen plod sadrži od 9 do 27% suve materije, 6–-18% šećera. Najveći deo šećera čine tzv. redukujući šećeri, gde dominira gro’đani šećer -– glukoza (sa oko 60%) i voćni šećer – fruktoza (sa oko 40%). Organske kiseline se kreću u granicama od 0,32 do 1,29%, pektini su prisutni sa oko 0,70%, mineralne materije sa oko 0,60% (sa značajnim učešćem S, P, Cl, Na, Mg, Ca, Fe, Zn,Cu, Mn i znatnom količinom organskog joda), celuloze sa oko 1%.
U plodu trešnje ima i tanina, antocijana (naročito kod obojenih sorti), vitamina (A, B1, B3, B5, B6 i C), enzima, aromatičnih materija i dr.
S obzirom na takav sastav plodova, trešnje deluju: osvežavajuće, diuretično, energetski, detoksikujuće, antiinfektivno i laksativno. To je i razlog da se najveći deo prinosa (oko 85%) trešnje koristi kao stono voće (za potrošnju u svežem stanju). Plod trešnje je važna sirovina za proizvodnju slatka, kompota, džemova i kandiranog voća.
Iz sadržaja:
Proizvodnja trešnje u svetu
Morfologija trešnje
Ekologija trešnje
Fiziologija trešnje
Sorte trešnje
Sorte lokalnog značaja
Perspektivne sorte
Podloge za trešnju
Podizanje zasada trešnje
Nega mladog zasada trešnje
Nega trešnje u rodu
Mehanizacija u proizvodnji trešnje
Berba trešnje
Čuvanje plodova trešnje
Hranljiva i upotrebna vrednost plodova trešnje
Prinos i rentabilnost gajenja trešnje
Pročitali ste ovu knjigu? - Napišite svoje mišljenje o Trešnja” Odustani od odgovora
Kategorije: Poljoprivreda, Prirodne i tehničke nauke
Izdavač | |
---|---|
Autor | |
Godina izdanja | |
Jezik | |
Pismo | |
Broj strana | |
Povez i format |
9788671577489 8671577489
Recenzije
Još nema komentara.