Novosti

Bojenje – kako uvesti decu u svet bojenja i zašto je ono korisno?

Bojenje - kako uvesti decu u svet bojenja i zašto je ono korisno? 1

Osim zabave i razonode koju pruža, bojenje bojanki sa sobom donosi i sijaset najraznovrsnijih benefita, zbog kojih je ono sve češća aktivnost koju praktikuju i odrasli ljudi.

Koji su to benefiti bojenja i kako uopšte uvesti dete u svet bojenja?

Istražili smo zbog čega je bojenje tako korisno i raspitali se o iskustvima roditelja koji u Data Status knjižari kupuju bojanke svojoj deci – saznali smo da ovu aktivnost uopšte nije teško uvrstiti u dečiju svakodnevicu!

Sve o tome saznajte u nastavku teksta.

Zašto je bojenje korisno i preporučljivo?

Pre nego što otkrijemo koji je siguran put bojenja do osvajanja dečijeg srca, otkrićemo koji su benefiti koje ova aktivnost donosi i zašto se bojenje preporučuje.

Bojenje potpomaže razvitak finih motoričkih sposobnosti

Fine motoričke sposobnosti razvijaju se kroz čitavo detinjstvo, a prema mišljenju stručnjaka – najviše u predškolskom dobu.  Predstavljaju pomeranje malih mišića i kostiju, te njihovo kontrolisanje. Držanje olovke u ruci, crtanje i bojenje – sve to spada u fine motoričke sposobnosti, odnosno grafomotoričke aktivnosti.

Bojenje, koje prevashodno zahteva držanje olovke u šaci, a potom i pravljenje željenih poteza po papiru, uz kontrolisanje da boja ne pređe predodređene linije oblika, jedna je od najzabavnijih vežbi za finu motoriku. Koordinacija između čula vida i pokreta ruke uz bojenje se takođe fenomenalno vežba.

Bojenje podstiče i razvitak osećaja za prostor

Kada dete vidi granice određenih oblika na crtežu, one mu pomažu da razvije osećaj za prostor, te sposobnost da razume vezu između različitih oblika i predmeta. Kad osvesti granice, ono počinje i da razmišlja o onome što ga okružuje.

Šta je gore, a šta je dole? Šta levo, a šta desno od određenog oblika? 

Osećaj za prostor važan je za mnoge stvari: pre svega radi boljeg razaznavanja sveta i  lakšeg orijentisanja u nepoznatom okruženju, ali istraživanja pokazuju da ima veze i sa kreativnošću, pa i matematičkim veštinama.

Eksperimentisanje je dobro za učenje

Dok boji, dete će razaznati mnoge stvari. Na primer, shvatiće da preko tamne boje svetla uglavnom neće dati željeni rezultat, naučiće i to da nije lako prekriti deo kojom se olovkom prešlo preko granice, pa i da se neke boje s drugima bolje slažu od drugih.

Sve ovo dete će učiti kroz sopstveno iskustvo. Osim toga, ovim putem će razumeti i da postoji veza između uzroka i posledice, odnosno onoga što radi i rezultata koji usleđuju.

Bojenje je odlično za koncentraciju

 

Bojenje - kako uvesti decu u svet bojenja i zašto je ono korisno? 2

Znamo da su deca naročito podložna problemima sa pažnjom i održavanjem koncentracije, pa će vas obradovati to što bojanke mogu unaprediti i ove sposobnosti.

Bojenje zahteva održavanje fokusa, ali ne onog fokusa koji je istovremeno i stresan, već onog koji podrazumeva koncentraciju na „rešavanje problema”, a ostavljanje svega drugog po strani, te življenje u trenutku, sve vreme održavajući fokusiranost.

Da li ste znali da mnogi psiholozi bojenje preporučuju ljudima koji se bore sa stresom i anksioznošću?

Bojenje deluje kao neki vid meditacije, što ga čini vrlo preporučljivim i odraslim osobama.

Kako bojenje učiniti privlačnim deci? 

Bojenje, pored prednosti koje donosi detetu, svakako prija i njegovim roditeljima. Između igranja igračkama, trčanja po kući ili najrazličitijih načina ispoljavanja ogromne energije, koja uglavnom podrazumevaju buku i vrevu, bojenje se čini kao pravi raj od dečije aktivnosti.

Predstavite bojenje kao interesantnu aktivnost

Da biste bojenje deci učinili zanimljivim, savetujemo da se potrudite oko prvog utiska koje će ostaviti. Prvu bojanku detetu dajete ispunjenu oblicima za koje znate da ga inspirišu. To mogu biti likovi iz omiljenog crtaća ili oblici iz prirode, koji će se naročito dopasti velikim ljubiteljima prirodnog sveta među decom.

Objasnite detetu da mu bojanke pružaju mogućnost da oslika svet na sebi svojstven način, te da uz bojanku i ružičasto nebo i plava trava postaju mogući! Inspirišite ga da upotrebljava najraznovrsnije boje i njihove valere, jer što više bojica ima, to su veće mogućnosti za zabavu i igru.

Praktični saveti za bojenje 

Kada je reč o praktičnim stvarima koje možete primeniti kako biste bojenje približili detetu, oni mogu biti vrlo korisni, nekad i ključni za razvitak ljubavi prema bojenju kod deteta.

Na primer, trebalo bi da se postarate da dete sedi ispravljenih leđa, sa obe noge na zemlji, te ne krivi kičmu i telo prilikom bojenja. Ponudite detetu što veći izbor različitih bojica za crtanje, a možda bi bilo korisno da u početku probate i metodu „ruka na ruci”, kako biste detetu pomogli da kontroliše pokrete ruke i tako se izvešti u bojenju.

Ukoliko je potrebno, u početku možete i da sednete sa detetom i bojite sa njim – više će mu se dopasti da boji u društvu, a inspirisaće ga to što vidi da i roditelj uživa u ovoj aktivnosti.

Zašto neka deca ne vole bojenje od samog početka?

Bojenje - kako uvesti decu u svet bojenja i zašto je ono korisno? 3

Koliko god se trudili da bojanke učinite privlačnim, određena deca prosto ne uživaju dovoljno u bojenju i ova aktivnost kod njih teže prelazi u naviku. No, ukoliko otkrijete razlog, lakše ćete i bojanje učiniti dopadljivim detetu.

„Kompleksnost” bojanke može da odvrati od bojenja

Prvi razlog zbog koga deci bojenje može da postane odbojno jeste sama „težina” bojanke. Nekada sama bojanka prosto nije primerena njihovom uzrastu, pa ako još nisu dovoljno razvili fine motoričke sposobnosti potrebne za popunjavanje, može se desiti da im se šake brzo umore, što će ih iznervirati, a bojanke im učiniti odbojnim.

Kako da sprečite ovo? Prilikom kupovine bojanke treba obratiti pažnju na to za koji je uzrast kreirana, a početi od najlakših crteža, pa vremenom prelaziti na kompleksnije.

Perfekcionizam kao česta prepreka

Neka deca ne vole da boje jer imaju osećaj kao da nisu dovoljno dobra u tome. Objasnite detetu da je potpuno normalno da prelazi predviđene linije i da je poenta konstantnog bojenja upravo u tome – unapređivanju ove veštine. Objasnite mu kako će vežbom postizati sve bolje rezultate, te ga navedite da ne odustaje od bojenja.

Odaberite pravu bojanku u našem asortimanu i upoznajte svog mališana ili mališanku sa čarobnim svetom bojenja. Uz čitanje dečijih knjiga i pronalazak sličnih kreativnih aktivnosti, bojanke će unaprediti mnoge sposobnosti i veštine kod deteta, a ko zna – možda i razviti ljubav prema umetnosti?

Iskoristite prednosti naše veb-prodavnice i poručite bojanke onlajn ili nas posetite na dobro poznatim adresama –  Data Status knjižari, u ulici 27. marta 43 ili knjižari Akademija (Knez Mihailova 35).

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *