Novosti

Priprema za malu maturu – učenje za testove za malu maturu

Priprema za malu maturu - učenje za testove za malu maturu 1

Iako je mala matura zamišljena kao presek znanja koja su već stečena tokom osnovnog školovanja, izuzetno su retki đaci koji na ovim testovima mogu da ostvare odlične rezultate bez prethodne pripreme i posvećenog učenja.

Kako bi trebalo da izgleda priprema za malu maturu i na šta treba obratiti posebnu pažnju saznajte u nastavku teksta.

Testovi za malu maturu – šta možete očekivati na polaganju?

Testovi koji se polažu za malu maturu po najnovijim pravilima podrazumevaju proveru znanja iz tri oblasti, te se na njoj polažu tri testa:

 1. Test iz srpskog (maternjeg) jezika,
 2. Test iz matematike i
 3. Kombinovani test za malu maturu (obuhvata pitanja iz predmeta iz prirodnih i društvenih nauka: biologiju, istoriju, geografiju, fiziku i hemiju).

Testovi za malu maturu polažu se tri dana, a svaki termin određen je za polaganje jednog od testova. Svaki test sadrži po 20 zadataka, formulisanih u obliku zatvorenih i otvorenih pitanja. Jedan test se polaže 120 minuta. Testovi zajedno nose maksimalno 40 bodova, dok uspeh iz osnovne škole donosi maksimalnih 60 bodova.

Krajnji skup bodova određuje da li ćete upisati željenu srednju školu ili gimnaziju.

Na polaganju male mature obavezno je da se piše čitko, gramatički ispravno, plavom hemijskom olovkom i ćiriličnim pismom. Sve ove informacije doprineće tome da maturant lakše vizualizuje uputstvo za rad testa za malu maturu koje će ga dočekati na prvoj stranici samog testa kada se uputi na polaganje male mature, a svakako unaprediti i način vežbanja i učenja za malu maturu.

Kakva pitanja će biti na testu za malu maturu?

Kada je reč o samoj sadržini pitanja na testovima za malu maturu, ona su koncipirana isključivo prema onome što se učilo u prethodnim godinama školovanja, odnosno kroz celu osnovnu školu. Mala matura upravo tome i služi  – da potvrdi znanja stečena tokom prethodnih osam godina školovanja.

Primeri zadataka iz prethodnih testova za malu maturu: 

 • Mala matura srpski jezik:

„Oboji kružić ispred vrste reči kojoj pripada podvučena reč u navedenoj rečenici:

Sve su premijere uzbudljiv događaj, ali svaka je od njih mačji kašalj prema predstavljanju novorođenčeta dragoj rodbini.

  • Imenica
  • Zamenica
  • Pridev
  • Prilog   ”
 • Mala matura matematika:

„Dat je skup X = {–7, –5, 0, 3, 13, 16, 21, 44}. Koliko elemenata x iz skupa X zadovoljava nejednakost |x – 8| < 13?

  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7   ”
 • Kombinovani test:

„Kada na severnoj Zemljinoj polulopti počne zima, na južnoj polulopti počinje:

 • Proleće
 • Leto
 • Jesen
 • Zima  ”

Priprema za malu maturu – saveti za učenje

Priprema za malu maturu - učenje za testove za malu maturu 2

Sada kada znate šta vas očekuje na testu, potrebno je pronaći idealan način za njegovu pripremu. Istražili smo kakva su dosadašnja iskustva maturanata po pitanju pripreme za malu maturu, a saveti do kojih smo došli sigurno će i vama pomoći da osvojite više bodova i upišete željenu srednju školu ili gimnaziju.

Priprema za malu maturu počinje sa početkom školovanja

Najbolja priprema za malu maturu jeste konstantno učenje gradiva tokom osnovne škole i zato često oni koji su bili najuspešniji đaci imaju i najbolje rezultate na završnim testovima.

Udžbenici za osnovnu školu daju sve odgovore na pitanja koja vas mogu dočekati na testu i polaganju, a redovno učenje iz udžbenika tokom školovanja omogućiće da bolje usvojite gradivo, ostvarite viši prosek, a na kraju – i da bolje položite maturske ispite! Savetujemo da udžbenici iz poslednje tri godine školovanja (šestog, sedmog i osmog razreda) sve vreme budu uz vas prilikom priprema, kako biste u svakom trenutku mogli da pronađete odgovor ili bolje objašnjenje pitanja koje vas muči.

Iako se savetuje da opširno znanje maturanti steknu uz temeljno učenje iz udžbenika i da bi oni trebalo da budu najvažniji izvor informacija i znanja koje ćete koristiti radi pripreme za malu maturu, Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja svake godine priprema zbirke zadataka za polaganje završnog ispita u kojima se sadrži po 450 pitanja iz sve tri kategorije koje se polažu na testu.

Učenje iz zbirki zadataka obavezno za pripremu male mature

Priprema za malu maturu - učenje za testove za malu maturu 3

 

Zbirke koje priprema Zavod sadrže po 450 pitanja, a među ovim pitanjima krije se i po dvadeset pitanja koje će maturanta dočekati na samom polaganju male mature.

Znamo da će mnogi maturanti pribeći tzv. „bubanju”, podeliti pitanja na broj dana koji odvajaju za pripremu mature i besomučno iznova iščitavati pitanja i odgovore dok ne nauče napamet celokupno gradivo za pripremu male mature.

Sigurno su vam to već rekli i nastavnici i roditelji, ali ponovićemo i mi – učenje napamet može vas uskratiti za istinsko sticanje znanja koja će vam tokom daljeg školovanja biti potrebna, a osim toga – i teže je!

Umesto toga, potrudite se da pitanja podelite na određene celine. Na primer, iz srpskog će to biti: padeži, vrste reči, morfologija, fonetika, pravopis i drugo. Otvorite svoje udžbenike i počnite sa iščitavanjem, savladavajući oblast po oblast. Možete se voditi pitanjima iz zbirke da biste razumeli šta je suština koju treba da naučite, ali ukoliko zaista usvojite ključna znanja – specifičnosti samog pitanja biće irelevantna i vi ćete znati da uradite zadatak.

Samo ovakva metoda učenja biće i istinski korisna, a istovremeno vas pripremiti za polaganje male mature na najbolji način.

Organizujte vreme za pripremu male mature i budite realni
Kako vladate znanjem iz srpskog, a kako iz matematike? Da li su ostali predmeti koji će biti zastupljeni na kombinovanom testu možda vaša slaba tačka? Koliko vam je vremena inače potrebno za učenje? Da li ste uvežbani za brzo usvajanje znanja ili vam nedostaju radne navike?

Budite iskreni prema sebi i procenite koliko vremena je potrebno da prođete gradivo barem tri puta. Prvi put rezervisan za iščitavanje, drugi za učenje i pamćenje, a treći za obnovu.

Ostavite i nekoliko dana „lufta” pred samo polaganje za podsećanje i obnovu gradiva.

Kada sračunate sate koji su vam potrebni za pripremu male mature, podelite ih sa brojem dana do polaganja, a zatim budite dosledni svom planu i zagrejte stolicu – upis u željenu srednju školu na dohvat vam je ruke!

Pronađite svoj stil učenja za pripremu za testove za malu maturu
Kada je u pitanju mala matura priprema bi trebalo da bude osmišljena na način koji vama lično najviše odgovara. Da li je to učenje sa drugovima iz razreda, možda uzimanje privatnih časova ili potpuno samostalno učenje u ambijentu koji vam najviše odgovara – procenite sami.

Ukoliko ste ljubitelj tehnologije i obožavate da provodite vreme na svom pametnom telefonu, obradovaće vas činjenica da u njemu možete pronaći mnoge korisne aplikacije za pripremu male mature.

Iskoristite sve dostupne sadržaje i oprobajte različite metode učenja dok ne nađete metode koje vam najviše prijaju i daju rezultate.

Lako je!

Otiđite spremni na polaganje testova za malu maturu i upišite željenu srednju školu ili gimnaziju. Udžbenici za prvu godinu srednje škole i gimnazije čekaju na vas u Data Status knjižari.

Srećno na polaganju male mature!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *